10 september 2016
14:00

Referat: IFK Klagshamn - AIF Barrikaden

Startelva (4-4-2): Mikael L – Jonathan, Henke, Philip, Osama – Amine, Jonas, Kalmar-Johan, Björn – Mike, Anders

Avbytare var Majed som kom in som högerback i paus, Mohamed som spelade sista 25 min:a som innermittfältare, Simon som spelade sista kvarten som anfallare i det 4-3-3 som vi nu gick över till och slutligen Olle som i andra halvlek bara spelade ett par-tre minuter som höger yttermittfältare (i väntan på att Mohamed skulle göra sig beredd för inhopp sedan Jonathan utgått skadad).

Motgångarna började redan innan matchstart när Johan E skadade en ljumske på uppvärmningen och fortsatte med att Jonas fick en smäll i huvudet vid en tuff närkamp när vi spelat drygt hälften av första halvlek.

Matchen spelades i ett för årstiden (och för platsen vid havet) helt osannolikt väder; 23 grader och nästan precis vindstilla. Arenan är ju också ytterst idyllisk och planen var i fint skick. Som vanligt när vi förlorar räcker det nog inte till för att hålla uppe ett gott humör för speciellt många, om ens någon, spelare och ledare när vi förlorar.

Vi gjorde ingen bra första halvlek. Den kännetecknades av ytterligt få avslut, få hörnor och inga riktigt klara chanser för någondera laget. Klagshamn hade dock fler lägen som liksom var på väg att bli farliga men som vi med tur och skicklighet redde ut.

Klagshamn spelade som väntat väldigt mycket längs marken och hade ett skapligt passningsspel medan vi i första halvlek spelade väldigt stereotypt och därmed förutsägbart. De flesta långbollarna i luften var dessutom lite slarvigt slagna och nådde sällan rätt adress om det än var nära vid flera tillfällen. Amines många förtjänstfulla löpningar när han var helt omarkerad på högerkanten hade han inte mycket för. Han fick i princip aldrig bollen.

Klagshamn förde spelet precis i början innan vi tog över och hade ett par lägen som med lite bättre beslut kunde blivit farliga. Sista kvarten kom Klagshamn igen lite och fick ett visst spelmässigt övertag. Så långt en ganska typisk 0-0-match men med våra mått mätt är ju kvoten för detta resultat, efter den mållösa matchen mot Croatia nyligen, fyllt för det närmaste årtiondet:)?

Andra halvlek blev betydligt öppnare. Redan efter 5 min var Klagshamn nära att ta ledningen. En spelare ryckte sig loss på högerkanten, försökte nå bortre stolpen eftersom Mikael gick ut och skar av vinkeln för att kunna lägga den i den närmsta. Klagshamnsspelaren valde att slå den mot bortre stolpen och om det var menat som skott eller passning är väl oklart men det kom i alla fall en spelare i full fart som så ytterst nära fick den tå på bollen som med säkerhet skulle inneburit 1-0 eftersom Mikael vid den andra stolpen inte hade någon möjlighet att hinna tillbaka.

Fem minuter senare var det vår tur att ha ett nästan än bättre läge när en av våra spelare frispelades av – ja vem? – och kunde avancera ensam mot målvakten från cirka 15 meter in på deras planhalva. Tyvärr blev avslutet inte särskilt bra utan bollen gick strax utanför den ena stolpen.

Tre minuter efter detta i sin tur var det åter Klagshamns tur att skapa en riktig farlighet. Sedan vi tappat boll på mitten kom de 3 mot 2 men inlägget från vänsterkanten snett inåt bakåt slarvades bort efter två mycket dåliga beslut av deras anfallare.

Matchens som det skulle visa sig enda mål kom sedan i den 67:e min. Det slogs en löpboll längs högerkanten och efter passningen inåt som följde var Jonathan på väg att få tag på den när han halkade på stödjebenet så att en Klagshamnsspelare efter att ha dragit sig en bit utåt vänster avslutade i bortre hörnet.

I den 73:e min hade Amine ett mycket välriktat skott nere vid stolproten som dock mycket imponerande räddades av målvakten till hörna. Därefter hade vi mycket halvchanser utan att få till det där allra sista, bl.a. när vi i sista övertidsminuten hade ett bra läge långt inne i deras straffområde men där två av våra spelare inte riktigt kom överens om hur anfallet skulle avslutas.

Spelmässigt ryckte vi upp oss betydligt i andra halvlek med ett betydligt mer varierat och passningssäkrare spel än i första och i andra var vi nog spelmässigt det något bättre laget. På minuskontot får sättas att vi trots att vi i snitt var klart längre än våra motståndare utnyttjade alla fasta situationer väldigt dåligt.

Summa summarum en jämn match med relativt få avslut där tillfälligheter avgjorde vem som skulle avgå med segern.

Ska några framhållas individuellt så är det väl mittbacksparet (mycket imponerande av Philip som i en för honom tidigare ovan position lyckats bra i den i alla matcher han gjort för oss hittills) och Amine som i motsats till många andra förutom nämnda löpningar förgäves i första var den som hela tiden försökte spela enkelt.

Statistik (våra siffror först): Hörnor: 6-4 Avslut på mål: 3-4 Avslut utanför: 6-4